fbpx Skip to content

‘Ik wil voorkomen dat mensen onnodig in het ziekenhuis belanden’

Als klein meisje wilde Anita Veldt (47) kraamverzorgster worden, maar het lot had andere plannen voor haar. Inmiddels is ze, naast gespecialiseerd verpleegkundige, ook integraal Leefstijl- & Vitaliteitscoach.

“Mijn moeder was kraamverzorgende, dus het zorgen voor anderen zat er al vroeg ingebakken. Ik mocht tijdens mijn stage, begin jaren 90, werken op de afdeling voor mensen met hart- en vaatziekten. In eerste instantie dacht ik nog ‘die tijd overleef ik wel’, maar ik ben nooit meer weggegaan. Sinds 2008 begeleid ik als gespecialiseerd verpleegkundige op de nazorgpoli patiënten die na een TIA, herseninfarct of hersenbloeding in het ziekenhuis zijn opgenomen.

Omdat we als zorgverleners allemaal zagen dat een groot deel van onze patiënten met de juiste kennis en het juiste gedrag niet ziek hoefden te worden, zijn we ons in 2007 meer en meer gaan focussen op ‘de voorkant’ van de klachten. We noemden dat ‘secundaire preventie’ en we werkten samen met de patiënten aan een betere leefstijl. Enkele jaren later is deze focus helaas weer verlegd. Men vond het onderdeel preventie beter passen bij de huisartsen en praktijkondersteuners. Ziekenhuizen moesten zich richten op acute zorg. En daar ben ik het ook wel een beetje mee eens, anderzijds vind ik dat ziekenhuizen nu hun patiënten tekortdoen door het onderwerp bij de eerstelijnszorg neer te leggen.”

‘Met veel stress gaat je lichaam nooit “uit”’
“Als verpleegkundige spreek ik onze patiënten vaak maar twee keer. De eerste keer is direct na het incident. Ze liggen dan in het ziekenhuis en daar bezoek ik ze op hun kamer. Ze zijn vaak nog wat beduusd van wat er allemaal is gebeurd. We bespreken dat de artsen op dat moment proberen uit te zoeken wat de oorzaak van hun ziekte is, maar ik stel ook meteen de vraag of ze bereid zijn om ook een deel van de verantwoordelijkheid van hun eigen toekomstige gezondheid op te pakken. Daar mogen ze even twee of drie weken over nadenken. Het tweede gesprek is op de nazorgpoli waar we nog eens bespreken wat ze zelf kunnen doen om herhaling te voorkomen. Het gaat dan over het vervolgtraject en of ze daar nog hulp of begeleiding bij nodig hebben.

Het lastige aan het ziektebeeld zoals ik het vaak tegenkom, is dat niet alles is op te lossen met gezond eten en lekker bewegen. Als jij veel stress hebt, gaat je lichaam nooit ‘uit’. Na verloop van tijd zegt je lijf ‘ho even! Ik heb aandacht nodig!’. Pik je dat signaal van je lichaam niet op en ga je op oude voet door, dan zal je vanzelf ziek worden. Van een maagzweer tot spierspanningen. En weer iemand anders krijgt een hart- of herseninfarct. In de gesprekken met onze patiënten probeer ik hen het totale spectrum van mogelijke oorzaken te laten zien. Het is dus ontzettend jammer dat ik ze na deze twee contactmomenten al naar de eerstelijnszorg moet laten gaan.”

‘Praktijkondersteuners hebben geen zicht op het gehele spectrum van oorzaken’
“Met alle respect voor deze eerstelijnshulp, maar hier zijn ze vaak minder gefocust op leefstijl. Zij houden bijvoorbeeld de bloeddruk in de gaten en checken of het goed gaat met de medicatie. Natuurlijk komt stoppen met roken en afvallen aan bod, maar de samenhang met alle andere zaken, zoals stress, eenzaamheid, gebrek aan zingeving, zijn vaak geen onderwerp van gesprek. Door gebrek aan tijd en soms ook aan kennis. Het zou zo mooi zijn als deze patiënten geattendeerd worden op Leefstijl- & Vitaliteitscoaches, die daar wel tijd, kennis en aandacht voor hebben. Samenwerking is hierin belangrijk.”

‘Mijn missie? Mezelf en mijn collega’s in het ziekenhuis werkloos maken’
“Mijn persoonlijke missie is om als Leefstijl- & Vitaliteitscoach aan de voordeur van het ziekenhuis te zitten en ervoor te zorgen dat alle patiënten die in de toekomst naar binnen moeten, in eerste instantie nooit patiënt meer hoeven te worden. En met een dikke knipoog: als dat betekent dat mijn collega’s en ik in het ziekenhuis werkloos worden, betekent dat ook dat we in de toekomst veel meer coaches nodig hebben die aan preventie gaan werken. Dat zou toch geweldig zijn!”

Voorkomen is beter dan genezen

Een ziekte, chronisch of niet, is niet altijd te voorkomen, maar u kunt zelf veel doen om het risico erop te verlagen.

  • Stop met roken
  • Blijf op een gezond gewicht
  • Beweeg elke dag
  • Eet gezond en gevarieerd, zo veel mogelijk onbewerkt voedsel, met veel groente en fruit
  • Wees matig met zuivel, suiker en vlees
  • Houd je sociale contacten in ere
  • Zorg voor een positieve mindset en zingeving
  • Zoek ontspanning

Over de auteur

anita veld
Anita Veldt
Anita Veldt is gespecialiseerd verpleegkundige en begeleidt patiënten met een TIA, herseninfarct of beroerte in het ziekenhuis. Zij heeft de opleiding tot integraal Leefstijl- & Vitaliteitscoach succesvol afgerond in 2018.