fbpx Skip to content
Mijn ontwikkelreis

‘Hoe ik van “pijnlijk verloren” weer een blije mama werd’

Een aantal jaren geleden werd MARK-collega Birgit Timmers-Kohlman stilgezet door reumatische klachten. Haar lichaam trok aan de noodrem en een zoektocht van ruim twee jaar volgde. Toen ze uiteindelijk terechtkwam bij een oud-huisarts met een holistische visie en aanpak, vielen voor haar alle puzzelstukjes op zijn plek en was ze binnen vier maanden klachtenvrij.

“Op de boerderij groeide ik heerlijk vrij op en leerde ik wat hard werken is. Nu was ik inmiddels moeder van twee lieve meiden, woonde in een twee-onder-een-kapwoning en werkte parttime als Sales & Marketing professional. Ik hoefde niet meer hard te werken maar deed het wel. Mijn lijf riep mijn harde werken keihard een halt toe. Reumatische klachten legden mij letterlijk lam.

Het voorval staat nog steeds op mijn netvlies gebrand. Ik loop met mijn jongste dochter hand in hand over het sportterrein. Haar grote zus heeft handbal training en we gaan gezellig kijken. ‘Mama kijk, ze zijn op het achterste veld aan het handballen! Kom!’ Ze trekt ongeduldig aan mijn arm. Ik kijk naar de vierhonderd meter die ik moet overbruggen en vervolgens naar mijn enthousiaste dochter. Het gaat niet.

‘We wachten hier,’ zeg ik resoluut tegen haar, ‘de training is zo klaar.’ Teleurgesteld gaat ze met haar hele lijfje aan mijn arm hangen. ‘Nee, ik wil daar kijken!’, protesteert ze.  Ik knipper de brandende tranen in mijn ogen weg en antwoord gefrustreerd: ‘Nee! En daarmee uit!’ En in gedachten zeg ik wat ik wil zeggen, maar niet over mijn lippen krijg: Ik ook schat, maar ik kan het niet. Mijn lijf kan het niet.”

‘Het enige wat ik wilde was een opgewekte, evenwichtige en lieve mama zijn’
“Een zoektocht van twee jaar volgde. Ik begon bij de reumatoloog. ‘Alstublieft, hier is medicatie en doe het voortaan maar wat rustiger aan.’ Ja dag. Alsof dat zomaar gaat. Door naar de arbo-arts. ‘Tja, je doet eigenlijk al het mogelijke al hè? Ik heb geen nieuwe ideeën voor je.’ Oké, dan maar naar een psycholoog: ‘Weet u wat? Zoek bezigheden waar u uw lijf niet bij nodig heeft en focus u vooral op leuke dingen waar u blij van wordt.’

Toen brak ik. Ik wíst niet eens waar ik nog blij van werd! Ik wilde gewoon een opgewekte, evenwichtige en lieve mama zijn!  Net toen ik het bijltje erbij neer wilde gooien, kwam ik bij toeval een oud-huisarts tegen. Zij heeft zich gespecialiseerd in voeding en leefstijl omdat ze niet langer geloofde in het nut van alleen maar pillen voorschrijven. Ze gaf me een advies op maat en zei: ‘Wanneer jij dit voedingspatroon en deze aanpassingen in leefstijl aanneemt, garandeer ik je dat je binnen één maand medicijnvrij bent.’

Ik kon het bijna niet geloven maar ik ging aan de slag. Binnen een maand bouwde ik medicatie af en na vier maanden was ik klachtenvrij. En eindelijk kon ik weer zijn wie ik wilde zijn: een lieve mama voor mijn twee meiden.

‘Wat kan ik zelf doen?’
Het had mij veel pijn en frustratie gescheeld als ik twee jaar eerder doorgestuurd was naar een professional met een holistische visie en systeemaanpak. Iemand die weet hoezeer mentale fitheid en veerkracht, ontspanning, goede voeding, omgaan met emoties en zingeving elkaar onderling beïnvloeden. Iemand zoals een integraal Leefstijl- en Vitaliteitscoach van MARK.

Het pad dat ik heb doorlopen voelt nu, achteraf, als een zegening. Als ervaringsdeskundige in de zoektocht naar een betere kwaliteit van leven, ben ik gepassioneerd geraakt over vitaliteit, leefstijl, voeding, de verbinding tussen hoofd, hart en lijf. Ik vind het heerlijk om nu als integraal Leefstijl- & Vitaliteitscoach en -trainer zelf anderen te mogen begeleiden in het proces van onderzoeken waar hun disbalans zit en welke stappen zij kunnen zetten om dichter bij hun eigen vitaliteitsdoel te komen. En ook voor hen geldt de spreuk van de Dalai Lama: “There is no way to happiness, happiness is the way.”

Over de auteur

Birgit_Timmers
Birgit Timmers-Kohlmann
Birgit is integraal Leefstijl- & Vitaliteitscoach. Zij heeft de opleiding tot coach bij MARK Leefstijl & Vitaliteit succesvol afgerond in 2018.