fbpx Skip to content
Mijn Ontwikkelreis

‘Ik geloof dat ik mezelf ziek heb gemaakt’

Carina Verdonk - de Ruiter (49) was chronisch ziek. Tijdens haar beroepsopleiding tot integraal Leefstijl- & Vitaliteitscoach bij MARK gooide ze zelf het roer om en sindsdien heeft ze haar medicatie kunnen afbouwen. 'Mijn lijf laat me weten wanneer het tijd is om een paar stappen terug te zetten.'

“Op mijn 36ste kreeg ik de ziekte van Crohn. Een vrij ernstige variant en in de loop der tijd ging het steeds slechter met me. De opvlammingen van mijn ziekte waren ernstig. De ziekte uitte zich bij mij in veel buikpijn en enorme vermoeidheid; ik kreeg abcessen in mijn buik en mijn darm maakte zelfs een ‘verbinding’ naar andere organen. Na zes jaar ziek zijn was dat de druppel en moest er 40 cm aangetaste darm verwijderd worden. Mijn lichaam bleef vechten tegen de ziekte en ik was chronisch vermoeid.”

‘Ik zat vast in een slechte relatie’

“Thuis ging het ook niet goed. Ik zat vast in een relatie die niet goed voor me was. We waren al 28 jaar samen en de beslissing om weg te gaan durfde ik niet te nemen. Want wat dan? De onzekere toekomst weerhield me ervan om voor mezelf te kiezen. De dag dat ik de knoop doorhakte en weer bij mijn ouders introk, voelde ik me per direct bijzonder rustig. Ja, mijn relatie was kapot, nee, ik had geen huis en ja, mijn toekomst was onzeker. Toch was de jarenlange opgebouwde stress meteen uit mijn lijf. Ik voelde me herboren: Carina 2.0.

Om erachter te komen wat er met mij gebeurde, ben ik een zoektocht gestart. Ik heb PSYCH-K gedaan, heel veel cursussen, haptotherapie… Ik heb zelfs een denkbeeldige navelstreng doorgeknipt om los te komen van mijn ex-man. Alles uit nieuwsgierigheid en om uit te kunnen leggen waarom ik ineens weer wat meer energie en levenslust had gekregen.”

‘Andere mensen met soortgelijke problemen helpen’

“Ik wist zeker dat ik niet de enige was met deze ervaring en ik wilde andere mensen in soortgelijke situaties kunnen begeleiden. Ondanks alle cursussen en informatie die ik zelf al gedaan en vergaard had, wilde ik eerst nog meer kennis opdoen en mijn coachcompetenties ontwikkelen. Het was lastig om een opleiding te vinden die op alle vlakken aansloot bij wat ik zocht. Een opleiding die niet alleen focust op het psychische stuk, maar ook kijkt naar de fysieke en sociaal-emotionele kant. De coachopleiding van MARK Leefstijl & Vitaliteit heeft dat allemaal in zich met haar holistische visie.”

‘Module 2 was voor mij een openbaring’

“Wat bij mij resoneerde was vooral het niet luisteren naar je lichaam en wat voor invloed dat op je heeft. Ik geloof echt dat ik mezelf ziek heb gemaakt. Door niet naar mezelf te luisteren. Door mijn eigen mening dagelijks aan de kant te schuiven. Me dagelijks te laten beïnvloeden. Ik was verhard, als een soort zelfbescherming, en had daardoor geen oog en oor meer voor mijn eigen behoeftes. Al wist ik aan de voorkant nog niet of ik coach wilde worden, ik schreef me toch in voor de opleiding en heb daar zo ontzettend veel geleerd. Omdat ik chronisch ziek was, was het stuk over voeding en fysieke gezondheid voor mij een openbaring. Bij alles wat de trainer vertelde werd duidelijk wat dat voor mijn ziekte (en dus mijn lichaam) inhoudt.”

‘Stoppen met mijn medicijnen’

“Ik was vrij snel na mijn start als Carina 2.0 met één van mijn medicijnen gestopt. Na de fysieke verdiepingsmodule (FQ) heb ik mijn hele leefstijl wat betreft voeding radicaal omgegooid en wilde ik eigenlijk helemaal zonder medicijnen verder. Mijn arts vond dat nog niet zo’n goed idee en vermoedde dat ik binnen zes maanden weer bij hem op consult zou komen. Ik nam dat aan als een uitdaging. Dat gesprek is nu ongeveer drie jaar geleden. Ik ben nu drie jaar medicijnvrij en ik heb geen opvlamming of klachten meer gehad. Ik denk ook niet dat die nog gaat komen. Mede omdat ik ook veel eerder in de gaten heb wanneer mijn lichaam het signaal geeft dat ik het wat rustiger aan moet doen. Er is altijd dat vaste plekje, rechts onderin mijn buik, dat me laat weten dat ik een paar stappen terug moet zetten. De stem van mijn lichaam hoor ik nu wel.”

‘Ik schrijf nog eerst twee boeken’

“Het zelfhelende vermogen van mijn lichaam heeft me verbaasd en verrast. Op een ochtend, terwijl ik nog bezig was met de MARK-opleiding, zat ik op mijn werk en de zoveelste reorganisatie zorgde voor een vervelende sfeer op de afdeling. Ik heb mijn manager een berichtje gestuurd en we hebben samen besloten dat ik uit dienst zou treden. Ik wilde niet langer energie kwijt zijn aan negatieve dingen in mijn leven. Twee maanden later slaagde ik voor de opleiding. Inmiddels werk ik weer als HR-medewerker. Ik weet nog steeds niet of ik fulltime coach wil worden. Op dit moment neig ik meer naar het vak trainer, zodat ik workshops en trainingen mag geven. Maar eerst overtuig ik al mijn collega’s van het belang van een gezonde leefstijl én schrijf ik twee boeken, ha!”

 

Over de auteur

20210327_143741
Carina Verdonk-de Ruiter
Carina is HR-medewerker. Zij heeft de opleiding tot Leefstijl- & Vitaliteitscoach succesvol afgerond in 2018.