fbpx Skip to content
Eigenlijk weet je het allemaal wel, toch realiseert niet iedereen zich hoe groot de invloed van een gezonde leefstijl is op je gezondheid.

Fit je (thuis)werkdag door

Bij MARK Leefstijl & Vitaliteit weten we al heel lang dat leefstijl ontzettend belangrijk is om fit en vitaal te blijven. Te midden van een pandemie raken ook steeds meer artsen, wetenschappers én het kabinet doordrongen van het belang van een gezonde leefstijl in de strijd tegen het coronavirus. Omdat iedereen momenteel zoveel mogelijk thuiswerkt, […]

Kleed je aan!

De afstand tussen je warme bed, het koffiezetapparaat en je thuiswerkplek is – in de meeste huizen – niet heel groot. Grote kans dat je dit jaar al eens ’s ochtends in pyjama of joggingpak hebt zitten werken en ’s avonds voor het slapengaan nog snel even een paar mailtjes stuurde. Dit lijkt misschien efficiënt, maar het komt je productiviteit niet ten goede. Werktijd en privétijd lopen op deze manier te veel door elkaar, waardoor je minder goed slaapt en nooit meer ‘uit’ staat. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat thuiswerken vaak leidt tot langere werktijden, een verstoorde werk-privébalans en meer stress. Probeer dus ook thuis een vaste werkstructuur en dagindeling aan te houden, zoals je dat ook deed voordat het verplichte thuiswerken zijn intrede deed.

Koffiepraat

Mis je je collega’s bij het koffiezetapparaat of kopieerapparaat? Vergeet niet dat Microsoft Teams, Google Hangouts of Zoom ook gebruikt kunnen worden om even bij te praten over de persconferentie van gisteravond, de wedstrijd van het Nederlands elftal of hoe het met iemand gaat. Stel deze vragen vooral aan die alleenstaande collega, die in deze tijd wel heel veel alleen thuis zit. Een minuut of vijf gewoon wat kletsen doet iedereen goed. Of maak eens een afspraak voor een lunchwandeling op afstand.

Frisse lucht

Wil jij geconcentreerd werken? Dan heb je tot vijftien procent meer zuurstof nodig dan wanneer je andere werkzaamheden zou verrichten. Ventileer je werkplek dus regelmatig voor een betere output en een hogere productiviteit.

Wandelen

Wissel zittend werken af met lichamelijke inspanning. Als je uren hebt geblokt is het heerlijk om even een wandeling in de natuur te maken. Dagelijks een half uurtje wandelen kan al een groot verschil maken voor de gezondheid, zei minister De Jonge dan ook terecht tijdens een recente persconferentie. Heb je geen tijd voor een wandeling maar toch behoefte aan een reset? Even lekker uit het raam staren helpt ook al.

Tip: wist je dat de kleur groen de creativiteit bevordert? Eindelijk een goede reden om die grote kamerplant aan te schaffen voor je thuiskantoor.

Leefstijl

Zorg goed voor jezelf. Eet gezond, drink voldoende water, beweeg zoveel mogelijk, ga op tijd naar bed en zorg voor genoeg ontspanning. Eigenlijk weet je het allemaal wel, toch realiseert niet iedereen zich hoe groot de invloed van een gezonde leefstijl is op je gezondheid. Je immuunsysteem verbetert, waardoor je weerbaarder bent voor infectieziekten, zoals het coronavirus. Ook verlaag je – op de lange termijn – de kans op overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.

Deze apps helpen je gezond te blijven:

Hotseat

Een app die voorkomt dat je (te) lang stil zit. Elk half uur krijg je een seintje met door jou uitgekozen activiteiten. Even twee minuten de benen strekken met squats of traplopen. Op kantoor misschien wat ongemakkelijk met al die collega’s die meekijken, maar dat zijn dan weer de voordelen van thuiswerken.

Hydro Coach

Ken je dat gevoel dat je je ’s avonds ineens realiseert dat je de hele dag alleen maar koffie hebt gedronken? Hydro Coach helpt je eraan te herinneren wanneer het tijd is om een glas water te drinken. Goed voor lijf en leden én voor de productiviteit.

Headspace

Het is bewezen dat meditatie je stressniveau verlaagt, je focus verscherpt en zelfs je slaap verbetert. Een van de meest bekende meditatie-apps is Headspace. In slechts enkele minuten per dag neemt Headspace je mee in de wereld van mindfulness. Twee miljoen (!) betalende gebruikers gingen je al voor.

 

Lukt het niet helemaal in je eentje?

Onze integraal Leefstijl- & Vitaliteitscoaches zijn gespecialiseerd in het verbeteren van jouw leefstijl en het optimaliseren van je totaalbalans. Dus ben je gemotiveerd om veranderingen aan te brengen? Je hoeft het niet helemaal alleen te doen. De MARK-coaches begeleiden je graag in jouw persoonlijke zoektocht naar meer vitaliteit. Dit kan ook via e-coaching! Kijk hier voor meer info.

Over de auteur

markbeeldmerk
MARK Leefstijl & Vitaliteit