fbpx Skip to content
Mijn ontwikkelreis

Hoe mijn leven weer van mij werd

Het plotselinge overlijden van haar moeder toen Kim 10 jaar was heeft haar kijk op het leven en mensen totaal veranderd. “Mijn vertrouwen in andere mensen was weg en ik ben heel erg gaan ‘pleasen’.”

“Toen ik nog maar 10 jaar was, besloot mijn moeder uit het leven te stappen. Mijn leven is toen in één klap totaal veranderd. Ik verloor het vertrouwen in mensen. Hierdoor ging ik ontzettend hard mijn best doen voor de waardering van anderen. De gedachte hierachter, zo ontdekte ik later, was dat als ik het mijn omgeving maar zo makkelijk mogelijk maakte, zou ik liefde ontvangen en niet nog een keer in de steek gelaten worden, toch?”

‘Ik zei ja, maar ik voelde nee’
“Na uitval op mijn werk met burn-out klachten kwam het besef: ik zei te veel ‘ja’ terwijl ik ‘nee’ voelde. Ik kon nooit de boel de boel laten en was voortdurend bezig met wat anderen van me zouden denken als ik niet aan het werk was. Want hoe kan je nu zonder schuldgevoel ‘niks’ doen terwijl je weet dat er stapels werk op je liggen te wachten?

Dit wilde ik niet langer, maar ja, wat dan wel? En toen werd het stil, heel stil, want ik wist het niet. Ik moest op zoek naar wat ik leuk vond en wat ík wilde. Het werd tijd dat ik mijn eigen leven ging leiden en het stuur in handen nam. Ik wilde niet meer leven volgens andermans regels.”

‘Het klopte voor mijn gevoel’
“Bij toeval kwam ik een masterclass van MARK Academie tegen en besloot deze te volgen. Alles wat er in de masterclass verteld werd was raak. Ik besloot me meteen in te schrijven voor de opleiding integraal Leefstijl- & Vitaliteitscoach. Wat daarna zou komen had ik nog niet bedacht, maar het klopte voor mijn gevoel.

Een tijd van persoonlijke ontwikkeling brak aan en hier leerde ik mijzelf opnieuw kennen. Ik vond het antwoord op vragen waarvan ik, toen ik de opleiding begon, nog geen idee had. Wie ben ik? Wat vind ik belangrijk? Waarom doe ik wat ik doe? Kan het misschien ook anders? En hoe zorg je eigenlijk goed voor jezelf? Alles wat ik voorheen had ontkend, kwam ik onder ogen. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik voortaan de tijd neem voor mijzelf en die ruimte vrij maak.

Ik kwam erachter dat de tools die je nodig hebt om goed voor jezelf te zorgen al in je hebt. Dat vond ik prachtig. Je hebt alleen iemand nodig die je de weg wijst, zodat je door alle bomen heen, het bos weer kunt zien. Het fijne is dat je daar hulp bij kan krijgen. Op deze manier ben je in staat de regie terug te nemen over je eigen leven en zelf plaats te nemen achter het stuur. Je leven wordt er een stuk leuker van. En ja, ook voor de mensen om je heen. Als jij wat vaker ‘nee’ zegt tegen een ander zeg je vaker ‘ja’ tegen jezelf. Dit neem ik nu ook mee in mijn begeleiding als integraal Leefstijl- & Vitaliteitscoach.”

‘Dat kan morgen wel weer’
“Inmiddels lukt het mij om op een mooie zonnige dag het to do-lijstje te laten voor wat het is. Zonder schuldgevoel ga ik met een boek in de tuin of op de bank zitten. Een wandeling maken. Of gewoon genieten van het stralende weer. Dit alles zonder ook maar één item van het lijstje af te strepen als ‘done’. Dat kan morgen wel weer, misschien…”

Over de auteur

Kim-Schellekens
Kim Schellekens
Kim is integraal Leefstijl- & Vitaliteitscoach. Zij heeft de opleiding tot coach bij MARK Leefstijl & Vitaliteit succesvol afgerond in 2018.