fbpx Skip to content
Wat is het verschil tussen een gewone leefstijlcoach en een Integraal Leefstijl- & Vitaliteitscoach van MARK?

Waarom alleen de symptomen aanpakken niet helpt

Goede voornemens. We kennen ze allemaal, hebben ze ook vrijwel allemaal en houden ze ook (bijna) allemaal niet vol. Gezonder eten en bewegen lijkt in januari nog zo makkelijk, maar zie het ook de rest van het jaar maar eens vol te houden. Zeker als je onderweg met tegenslag te maken krijgt.

Als enige opleider in Nederland verzorgt MARK sinds 2007 de Post-HBO registeropleiding tot integraal Leefstijl- & Vitaliteitscoach. De meest complete coachopleiding in Nederland, die je niet alleen opleidt tot leefstijlcoach maar ook tot integraal Vitaliteitscoach. “We geloven in de noodzaak van een holistische systeemaanpak. Alleen zo bereik je een duurzame en diepgaande transformatie.”

Goede voornemens. We kennen ze allemaal, hebben ze ook vrijwel allemaal en houden ze ook (bijna) allemaal niet vol. Gezonder eten en bewegen lijkt in januari nog zo makkelijk, maar zie het ook de rest van het jaar maar eens vol te houden. Zeker als je onderweg met tegenslag te maken krijgt.

Om diep ingesleten patronen en gewoontes permanent te doorbreken is meer nodig dan een goedbedoelde publiekscampagne over het belang van gezonde voeding, beweging, slapen, ontspanning en gewichtsbeheersing alleen. Professionele advisering over en begeleiding bij het ontwikkelen van dagelijkse gezonde leefgewoontes is het werk van een leefstijlcoach. De Integraal Leefstijl- & Vitaliteitscoaches van MARK kijken niet alleen naar de dagelijkse leefgewoontes van hun cliënt op fysiek vlak, maar ook juist naar de kernoorzaken van de disbalans. Door tegelijkertijd ook de meestal dieperliggende oorzaken aan te pakken, coachen zij hun cliënten naar duurzame veranderingen en vergroten ze zodoende de zelfredzaamheid en eigen regie van de cliënt.

Intrinsieke motivatie
Betekent dit dat bij iedereen die een veranderwens heeft op het gebied van leefstijl direct ook dieperliggende oorzaken op het gebied van vitaliteit aangepakt moeten worden? Oprichter en managing director van MARK Leefstijl & Vitaliteit Nicole van het Bolscher: “Er zijn zeker goede leefstijlcoaches die op het gebied van voeding, beweging, slapen en ontspanning goede resultaten boeken. Maar als je niet ook aan de dieperliggende oorzaak werkt, waarom je bijvoorbeeld je emoties onderdrukt of verdooft met eten, moet je sterk in je schoenen staan om niet in je oude patroon te vallen als het leven even niet meezit. Om dat te voorkomen, heb je een sterke intrinsieke motivatie nodig. Je moet het jezelf gunnen om de beste versie van jezelf te zijn en iedere dag zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen. Daarom hebben al onze leefstijlcoaches ook een opleiding tot vitaliteitscoach gevolgd. Alleen door te focussen op alle factoren die samen je vitaliteit bepalen, bereik je de gewenste duurzame en diepgaande transformatie. Leefstijl is slechts een onderdeel van het grotere plaatje vitaliteit. Als je alleen naar leefstijl kijkt, zijn we bij MARK per definitie overgekwalificeerd. Bewust, want er is bijna altijd dieperliggend leed, dat maakt dat mensen doen wat ze doen.”

 

 

‘Als je niet ook aan de dieperliggende oorzaak werkt, waarom je bijvoorbeeld je emoties verdooft met eten, moet je sterk in je schoenen staan om niet in je oude patroon te vallen als het leven tegenzit’

Aan de slag met jezelf
In Nederland hebben ruim 8,5 miljoen mensen(!) overgewicht. Om te voorkomen dat bij deze mensen chronische leefstijlziektes ontstaan, zoals bijvoorbeeld diabetes type 2 of hart- en vaatproblemen, worden er sinds 2019 Gecombineerde Leefstijlinterventies (GLI) vergoed vanuit de basisverzekering. Ook wordt er momenteel een landelijke publiekscampagne voorbereid wat je op het gebied van leefstijl zelf kunt doen om je tegen Covid-19 te wapenen. “Dit zijn mooie eerste stappen, maar dan ben je er nog niet. Wat wij als eerste doen, is samen met onze cliënten de totaalbalans opmaken en achterhalen wat hun diepere drijfveren zijn. Waartoe zijn ze bereid? Wat is hun brandend verlangen? Snappen ze dat ze zélf, en niemand anders, verantwoordelijk zijn voor hun gezondheid en kwaliteit van leven? Welke offers willen ze brengen? Zijn ze bereid om zelf weer het roer in handen te nemen?”

Zelf het stuur in handen nemen
Om de lastige momenten door te komen moet je echt met jezelf aan de slag gaan en bepaalde patronen doorbreken. Onderschat ook niet de invloed van de sociale omgeving, de sociale druk op bijvoorbeeld mee-eten, meedrinken, meeroken. Een goede coach neemt ook de gehele sociale context mee. Uiteindelijk zou het mooi zijn als alle supermarkten, schoolkantines en stationskiosken transformeren en échte gezonde onbewerkte voeding gaan aanbieden. Dat kan zeker bijdragen, maar hoe je het ook wendt of keert: je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen gedrag en keuzes. Je moet écht zelf het stuur in handen nemen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Een MARK-coach ondersteunt, begeleidt en gidst je graag.”

MARK Academie
In de Post-HBO registeropleiding tot Integraal Leefstijl- & Vitaliteitscoach ga je van start met alle onderdelen die horen bij de integrale benadering van vitaliteit, een gezonde leefstijl en optimale totaalbalans. Gedurende de opleiding word je intensief begeleid door een team van deskundige en ervaren trainers, docenten en adviseurs uit het bedrijfsleven. Ook krijg je een persoonlijke mentor. Je werkt gestructureerd aan het op- of uitbouwen van je eigen praktijk of aan de rol van Integraal Leefstijl- & Vitaliteitscoach binnen een organisatie. Bekijk de opleiding tot Integraal Leefstijl- & Vitaliteitscoach hier.

 

 

Over de auteur

6274bfc5-5d37-464a-8716-e53a78b7f941
Nicole Van het Bolscher
Nicole is directeur en oprichter van MARK Leefstijl & Vitaliteit. Ze was de eerste Integraal Leefstijl- en Vitaliteitscoach van Nederland. Met haar holistische benadering en unieke 5D-model heeft Nicole een trend gezet die steeds meer navolging krijgt.