fbpx Skip to content

Unieke MARK Aanpak

De unieke 5-dimensionale MARK aanpak

Duurzaam vitaal zijn vraagt om veel meer dan het ontwikkelen van gezonde dagelijkse leefgewoontes en het werken aan een gezond gewicht, maar wat is vitaliteit precies? En bestaat er eigenlijk een eenduidige definitie? Nee, want vitaliteit wordt namelijk door iedereen anders ervaren én uitgelegd.

WAT MAAKT EEN COACHTRAJECT BIJ EEN MARK COACH ZO UNIEK?

Bij MARK geloven we dat wanneer jij de beste versie van jezelf wilt zijn, je te werken hebt aan een optimale totaalbalans tussen deze vijf dimensies, ook wel ‘quotiënten/intelligenties’ genoemd. Deze dimensies hebben allemaal permanente aandacht nodig. Iedere levensfase brengt immers weer nieuwe uitdagingen met zich mee, net zoals impactvolle gebeurtenissen; de zogenaamde ‘life-events’, die jouw balans flink kunnen verstoren.

Het 5-dimensionale vitaliteitsmodel visualiseert onze holistische kijk op vitaliteit. De vijf dimensies hangen sterk met elkaar samen en beïnvloeden je ‘ervaren vitaliteit’. De (kern-)oorzaken van jouw fysieke disbalans (symptomen!) bevinden zich meestal één of meerdere lagen dieper dan waar de klachten zich bij jou als eerste laten zien.

Tijdens het uitgebreide intakegesprek neemt een MARK-coach daarom eerst een integrale vitaliteitscheck bij je af. Met als doel de onderlinge beïnvloeding tussen de verschillende dimensies in jouw specifieke situatie te kunnen verhelderen. Om vervolgens samen met jou een heldere focus te kunnen aanbrengen voor het coachtraject. Het resultaat? Duidelijke hoofd- en subdoelen waar je tijdens de coachsessies samen met je coach aan gaat werken. Een compleet plan van aanpak op maat dus. En bewezen effectief.

EIGEN REGIE

Eigen regie nemen betekent dat je zélf verantwoordelijkheid neemt voor jouw kwaliteit van leven, je gezondheid, duurzame inzetbaarheid en je levensgeluk. Je bent in staat om jezelf doelen te stellen waar je warm voor loopt en weet de juiste prioriteiten te stellen om deze doelen ook daadwerkelijk te behalen. Vanuit een sterke intrinsieke motivatie ga je zelf weer aan het roer staan van je leven. Dit is de belangrijkste randvoorwaarde voor duurzame gedragsverandering en een succesvol Leefstijl- & Vitaliteitscoachtraject.

SQ: ZINGEVING & IDENTITEIT

Wie ben je? Waar word je werkelijk blij van? Waar krijg je energie van? Wat heb jij nodig om tot bloei te komen? Wat is er wezenlijk belangrijk voor jou in je leven? Wie ben je zonder je werk? Wat is jouw missie? Welke bijdrage heb je te leveren? Hoe geef jij zin aan de tijd van je leven? De antwoorden op dit soort grote levensvragen zijn heel belangrijk om richting te kunnen geven aan jouw leven, keuzes te maken die in lijn zijn met jouw essentie én die goed zijn voor je algeheel welbevinden en je gezondheid.

Helaas is het nog steeds vaak zo dat mensen pas stilstaan bij deze vragen na een impactvolle gebeurtenis in hun leven. Wanneer ze noodgedwongen tot stilstand zijn gebracht door het leven.

Bijvoorbeeld door verlies van werk, inkomen, gezondheid, geliefden, door een echtscheiding, een hartinfarct, een burn-out of andere ziekten en onverwachte calamiteiten. Je MARK-coach staat daarom uitgebreid stil met jou bij deze vragen, om je te helpen in je kracht te komen en van daaruit goed voor jezelf te gaan zorgen. Te worden wie je écht bent.

IQ: MENTALE FITHEID EN VEERKRACHT

Het versterken van jouw mentale fitheid en jouw veerkracht gaat je helpen om jouw vitaliteitsdoelen ook daadwerkelijk te behalen. Je krijgt helder zicht op de ‘beren op de weg’ en de spinsels in je hoofd – irreële angsten, zorgen en belemmerende niet-helpende gedachten. Als je deze herkent en leert hoe deze te transformeren in helpende gedachten en overtuigingen ga je met meer innerlijke rust, zelfvertrouwen en veerkracht de kleine en grote uitdagingen aan waar het leven je af en toe mee om de oren slaat.

WAT IS VEERKRACHT?

Veerkracht is het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag. Je ‘veert’ als het ware terug. Mensen met een hoge veerkracht laten zich minder snel uit het veld slaan. Ze gaan door, wat er ook gebeurt en komen er zelfs sterker uit! What doesn’t kill you makes you stronger is hun motto.

EQ: SOCIAAL-EMOTIONELE BALANS

We begeleiden je bij het vergroten van je lichaamsbewustzijn. Je leert emoties en gevoelens in je lichaam te herkennen, deze te erkennen en hoe je hier zo effectief mogelijk mee om kunt gaan, zodat ze het behalen van jouw vitaliteitsdoel niet langer in de weg staan. Soms lijkt het alsof emoties je overspoelen, jou overnemen en je verleiden tot ongezond, soms zelfs destructief gedrag. Daarom krijg je tijdens onze coachsessies inzicht in de manier waarop je tot nu toe in je leven omgegaan bent met emoties die je liever niet wilde voelen. Waar je liever van wegbleef, ze negeerde, verdrong of bijvoorbeeld verdoofde met ongezond eten (emotie-eten), alcohol of pijnstillers. Om het vanaf nu anders aan te gaan pakken.

Balansmodel_RGB

Ook leer je hoe je effectief om kunt gaan met emoties van anderen, hoe jezelf te begrenzen, vaker om hulp te vragen, vaker nee te leren zeggen, assertiever te worden en voor je eigen belang te gaan staan. Met jouw vitaliteitsdoel als stip aan de horizon. Als je sociaal-emotioneel in balans bent, is het makkelijker om goede relaties op te bouwen met anderen. Zowel op je werk als privé.

FYSIEKE BALANS EN GEZONDE DAGELIJKSE LEEFGEWOONTES

Leven in balans begint met uitgebalanceerde natuurlijke onbewerkte voeding, die jou meer dan voldoende energie geeft om alles te kunnen doen wat belangrijk voor je is in het leven. Voeding als belangrijkste energieleverancier dus. Daarnaast is voldoende beweging en ontspanning, goed slapen, een gezonde lichaamssamenstelling en een gezond gewicht van groot belang om leefstijl gerelateerde chronische aandoeningen te voorkomen. Dat lijkt misschien een open deur, maar er komt meer bij kijken dan je in eerste instantie zou denken. Daarom begint een integraal Leefstijl- & Vitaliteitscoach van MARK altijd met een uitgebreide leefstijl- en voedingsanalyse wanneer je fysiek uit balans bent én een concrete veranderwens hebt. Op basis van deze analyse krijg je vervolgens concrete verbetersuggesties en adviezen aangereikt gericht op jouw veranderwens. Dit wordt onderdeel van het complete plan van aanpak en komt steeds terug gedurende het coachtraject. Optimaal afgestemd op het realiseren van jouw vitaliteitsdoelen.

Een praktijkvoorbeeld

Anna is een vrouw van 39 jaar. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen (waaronder een gehandicapte zoon) en werkt fulltime als bejaardenverzorgster. Ze zit niet lekker in haar vel, slaapt slecht, ze heeft moeite al haar rollen te combineren en af en toe zijn er spanningen in haar gezin. Ze vraagt zich ook regelmatig af ‘of dit het nu is in het leven’. Ze eet onregelmatig en is onlangs wat kilo’s aangekomen.

Samen met haar coach stelt Anna zich de volgende doelen:

  • FQ: Regelmatig eten, 7 kg afslanken, vaker gezonde en verse voeding eten, een keer per week sporten en wekelijks voldoende ‘ik-tijd’ reserveren.
  • IQ: Kunnen omgaan met haar belemmerende overtuiging: dat ze er altijd moet zijn voor haar tienerkinderen en man, waardoor ze onvoldoende aan haar eigen ontspanning, hobby’s en interesses toekomt.
  • EQ: De relatie met haar partner is niet goed en die wil ze verbeteren.
  • SQ: Meer stilte ervaren in alle hectiek.
  • Eigen regie: ze merkt dat ze vaak afwachtend is en reactief reageert. Ze wil heel graag weer zelf achter het stuur gaan zitten van haar eigen leven.

Onderlinge samenhang

De coach van Anna gaat niet afzonderlijk met deze doelen aan de slag, maar maakt juist de onderlinge samenhang duidelijk. Doordat Anna geen feeling meer heeft met haar essentie, houdt ze onvoldoende rekening met haar diepste wensen. Zodoende is ze gaan geloven dat klaarstaan voor haar kinderen haar levenstaak is. Het gevolg is weinig ‘ik-tijd’ en veel spanning. Ze leeft op de automatische piloot om het gezin en haar andere rollen draaiende te houden. Ze neemt geen verantwoordelijkheid voor zichzelf, stelt zichzelf geen doelen en krijgt altijd de laatste prioriteit. Ze spreekt zichzelf niet uit, waardoor haar partner haar ook niet meer kan bereiken en in zichzelf keert, waardoor deze relatie niet loopt. Dit alles uit zich op fysiek vlak: slecht slapen, moe, stress, onregelmatig eten en overgewicht.