fbpx Skip to content

‘Mijn burn-out is achteraf een geschenk geweest’

Hoe een burn-out een ticket out werd? Vraag het Debby van Soest (50). Zij ging vol aan de bak met haar sociaal-emotionele achterstand. En wist zo – na jarenlang vanuit haar hoofd te hebben geleefd – de connectie met haar lichaam en haar gevoel weer te maken.

“Aanpassen aan anderen… ik was er jarenlang een ster in. Ik kom uit een gezin waar niet gepraat werd over emoties en gedachten. En dat terwijl ik een heel empathisch en hoogsensitief kind was. Ik voelde en dacht van alles, maar had geen idee wat ik daarmee aan moest. En dat werd me ook niet geleerd. Zodoende ben ik me vanaf kleins af aan gaan conformeren; ik werd een ontzettende people pleaser. Ik mocht er pas van mezelf zijn als ik voor anderen klaarstond. Als ik nu terugkijk, denk ik: het was eigenlijk wachten totdat ik een burn-out zou krijgen. Want in feite was ik de ‘perfecte’ kandidaat.”

Het licht gaat uit
“Een burn-out ontstaat niet zomaar. Het is een opeenstapeling. In 2009 besloot ik om een punt te zetten achter mijn huwelijk. Een ingrijpende en heftige beslissing; je gaat niet zomaar uit elkaar als er twee kleine kinderen in het spel zijn. Daarnaast verloor ik in diezelfde periode vanwege een reorganisatie mijn vaste baan. Letterlijk álles in mijn leven werd wankel. Maar als single mom moest ik dóór, schoot ik direct in standje overleven en ging ik in mijn hoofd wonen. ‘Hollen, hollen hollen’ werd een levenswijze, tijd voor rust nam ik niet. En dan is het haast wachten tot het moment komt dat het licht uitgaat. Enkele jaren later, in 2015, is die grote klap dan ook gekomen. Op een dag kon ik letterlijk niet meer opstaan. Alsof mijn lichaam zei: en nu is het klaar! Dat was ontzettend schrikken. Het vertrouwen in mijn lijf ben ik vervolgens lang kwijt geweest. Daar ben ik ook zo boos over geweest. Terwijl mijn lichaam me wel degelijk signalen had gegeven dat ik het rustiger aan moest doen. Alleen heb ik daar niet naar geluisterd.”

Niet meer in hoofd zitten
“Aanvankelijk ben ik het ‘traditionele’ pad ingeslagen en in therapie gegaan, maar al snel bekroop me het gevoel: kom ik hiermee wel écht dichter tot mezelf? Bleef ik op deze manier niet nóg meer in mijn hoofd hangen? Bovendien drong de psychotherapeut erop aan dat het goed zou zijn als ik antidepressiva zou gaan gebruiken. Terwijl ik alleen maar kon denken: no way! Ik wilde immers niet verdoofd worden, maar weer vóelen. Zodoende stopte ik met de therapie en dook ik in de wereld van de alternatieve geneeswijze. Een haptonoom en acupuncturist boden uitkomst, maar niet voldoende. Een vriendin raadde me vervolgens aan om een NLP-studie te gaan doen. Oftewel: neuro linguïstisch programmeren, een methodiek over onbewust gedrag en gedachten. Dat heeft me erg geholpen om mijn beperkende overtuigingen onder ogen te zien, want daar bleek ik er nogal wat van te hebben.”

Betere balans
“Ik heb veel aan NLP gehad, maar ik wilde méér. Maar wat dan? Facebook gaf me op een dag het antwoord. Ik kwam daar toevallig iets tegen over een online masterclass van MARK. De titel luidde: ‘Van pillen naar preventie’. Een naam naar mijn hart; ik had immers al die tijd de antidepressiva buiten de deur weten te houden, ondanks herhaaldelijk aandringen van de psychotherapeut. Met tranen in mijn ogen heb ik de masterclass gevolgd: dit ging over mij! Ik aarzelde geen moment en meldde me aan bij de opleiding. Daar ben ik compleet binnenste buiten gekeerd, op meerdere vlakken. Waarom deed ik wat ik deed, waarom voelde ik me zoals ik me voelde? Ik was altijd een meester geweest in het lezen van anderen, maar welke emoties voelde ik zélf? Ik was aangenaam verrast door alle stof en thema’s. Door alle inzichten en nieuwe connecties die ik met mezelf maakte, krabbelde ik beetje bij beetje op en creëerde ik een betere balans tussen hoofd en lichaam. Ik leerde weer te voelen en vanuit daar te handelen, in plaats van dat mijn hoofd continu aan het roer stond.”

Burn-out als geschenk
“De burn-out ligt inmiddels alweer een tijdje achter me en het gaat heel goed met me. Ik ben zelfs al enkele jaren werkzaam als integraal Leefstijl- & Vitaliteitscoach en communicatieadviseur en vind die combinatie geweldig om te doen. Het geeft me zoveel! Ik weet nu hoe ik al mijn kwaliteiten en talenten kan inzetten, zonder daarbij aan mezelf voorbij te gaan. Het grootste verschil met de Debby van voor de burn-out en de vrouw die ik nu ben? Ik leef tegenwoordig vanuit het hart, heel intuïtief. Ik focus niet meer op anderen maar mét anderen. Ik ben energiek en voel me zoveel beter over mezelf. Het klinkt als een enorm cliché, maar eigenlijk is mijn burn-out een groot geschenk geweest, omdat ik daardoor écht mezelf ben geworden en het besef kreeg: ik mág in het licht gaan staan en leven vanuit overgave en vertrouwen. Dat gun ik anderen ook –  en ik help hen daar graag bij!”

Over de auteur: Debby van Soest
Debby is integraal Leefstijl & Vitaliteitscoach. Ze heeft de opleiding tot coach bij MARK Leefstijl & Vitaliteit succesvol afgerond in 2018.

 

Over de auteur

markbeeldmerk
MARK Leefstijl & Vitaliteit