fbpx Skip to content
Mijn Ontwikkelreis

‘Ik kan heel veel betekenen voor werkend Nederland’

Nicolien Goos Weijtmans (42) maakte als kind enkele traumatische ervaringen mee. In de late puberteit liep ze vast en stond ze voor de keuze: slachtoffer blijven of het roer om gooien?

“Ik heb op heel jonge leeftijd al ontdekt dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Als zes- en veertienjarig meisje heb ik traumatische ervaringen meegemaakt wat betreft misbruik. Door die nare ervaringen heb ik tijdens mijn puberteit behoorlijk geworsteld met mijn gevoelens: van boosheid tot frustratie. Ik was helemaal niet happy. In die jaren kwam natuurlijk ook mijn persoonlijke seksualiteit in ontwikkeling en kreeg ik een lief vriendje. Samen zijn we gaan ontdekken, maar in mijn hoofd wilde ik alleen maar vluchten en wegwezen. Het fladderende, vrolijke meisje dat ik ooit was, was ineens een puber die de kat liever uit de boom keek.”

‘Ik wist mezelf geen raad meer’
“Op mijn negentiende gebeurde er iets waardoor ik volledig over mijn toeren raakte. Het was niet eens zo’n grote gebeurtenis, maar mijn reactie was totaal overtrokken. Ik wist me helemaal geen raad meer. Het hoefde voor mij allemaal niet meer. In deze periode had ik ook heel veel gezondheidsklachten. Ik was onder andere zwaar astmapatiënt, had last van chronisch verstopte sinussen en darmklachten. Dit moment was voor mij het keerpunt om met mezelf aan de slag te gaan. Ik wilde geen slachtoffer meer zijn en mijn leven op orde krijgen. Het alternatief was geen optie.”

‘Mijn gevoelens heb ik opnieuw moeten doorleven’
“Ik heb toen enkele jaren emotioneel lichaamswerk en autogene training gedaan. Door deze technieken toe te passen heb ik veel beter mijn gevoelens kunnen ‘doorleven’. Waarbij ik heb mogen ervaren wat mijn lichaam, in reactie op mijn geestelijke gezondheid en stress, aan signalen geeft. De kinesioloog die ik opzocht, heeft me geholpen om, met onder andere voeding en acupunctuur, nog beter in balans te komen. Vanaf dat moment kon ik zonder de dagelijkse medicatie die ik nodig had om mijn astma de baas te blijven. Mijn longen zijn nog steeds prikkelgevoelig. Dat blijft mijn zwakke plek, maar het is heel anders dan vroeger. Verder heb ik door mijn voeding aan te passen mijn andere chronische gezondheidsklachten veel beter onder controle gekregen.”


Nicolien Goos Weijtmans

‘De stoute schoenen aangetrokken’
“Een kleine 20 jaar later vertelde een vriendin van mij enthousiast over haar beroepsopleiding tot integraal Leefstijl- en Vitaliteitscoach bij MARK Leefstijl & Vitaliteit. Ik werd helemaal enthousiast en heb de stoute schoenen aangetrokken. Mijn toenmalige leidinggevende vond het goed als ik, namens mijn werk als Casemanager verzuim, deze opleiding zou gaan volgen. Ik heb zoveel geleerd, helemaal over het holistische aspect. Waar kom je vandaan? Ben je gelukkig in wat je doet? Allemaal aspecten die een rol spelen in wie je bent. Uiteindelijk hebben deze inzichten mij doen besluiten om bij mijn vorige werkgever weg te gaan. In die functie werd ik veel te veel opgeslurpt in het verzuim, terwijl ik veel liever aan de ‘voorkant’ bezig ben. Hoe houden we mensen inzetbaar en hoe kan ik organisaties ondersteunen op het gebied van verzuim en dan met name de preventie van verzuim? In mijn nieuwe baan adviseer ik organisaties op diverse manieren. Dat kan verschillen van coachgesprekken met leidinggevenden die een medewerker hebben die aan de bel heeft getrokken en preventief aan de slag wil tot kijken naar welke werkzaamheden een zieke medewerker nog wél zou willen of kunnen doen. Ziek thuis zitten is lang niet altijd het beste voor de werknemer.”

‘Mijn opleidingsgroep is ontzettend waardevol’
“Ik heb veel te danken aan mijn opleiding bij MARK Leefstijl & Vitaliteit. Niet alleen de trainingen zelf en wat ik heb geleerd, maar ook de waardevolle contacten die we als groep hebben opgedaan. We voelen nog steeds veel verbondenheid met elkaar. Ik ben heel blij met deze ervaring en ik wil mezelf ook blijven ontwikkelen. Op dit moment ben ik nog niet klaar met mijn werk als senior verzuimadviseur omdat ik in mijn nieuwe baan mensen kan helpen met het terugvinden van hun veerkracht en vitaliteit. Ik kan op deze plek nog heel veel betekenen voor werkend Nederland!

Over de auteur

Nicolien
Nicolien Goos Weijtmans
Nicolien is senior verzuimadviseur en -coach bij arbodienst Human Capital Care. Ze heeft de opleiding tot coach bij MARK Leefstijl en Vitaliteit succesvol afgerond in 2019.