fbpx Skip to content
In gesprek met de trainer

Voelen wat je lichaam je te vertellen heeft

We spraken EQ-specialist, integraal Leefstijl- & Vitaliteitstrainer en studentbegeleider Nynke van der Bij over de functie van emoties, wat ze je vertellen en hoe je ze kunt inzetten voor een meer ontspannen en leuker leven.

Je bent EQ-specialist wat houdt dat precies in?

“Als EQ-specialist weet ik alles over emoties, hoe je emoties leert herkennen en hoe je ermee kunt omgaan. Je lichaam vertelt jou hoe het écht met je gaat door middel van emoties. Je gedachten, of ratio, walsen daar vaak overheen en brengen eigenlijk alles in de war. Als je teruggaat en even alleen bij die emotie blijft, de tijd neemt om de emotie te erkennen, dan blijf je heel dicht bij jezelf. Deze emoties kun je heel goed inzetten als persoonlijke gids door het leven.

Bij MARK Academie werken we hiervoor met ons eigen (onderstaande) vijf-dimensionale vitaliteitsmodel. Alle deelgebieden in ons mens-zijn – de vijf verschillende intelligenties – zijn nauw met elkaar verweven. Als ik een coachcliënt heb, maak ik tijdens het intakegesprek eerst de werkelijke coachvraag duidelijk met behulp van het MARK-model en de integrale vitaliteitscheck.

Vervolgens nodig ik de cliënt uit, om eens goed te doorvoelen wat het lichaam vertelt over de vraag of het probleem. Welke emoties komen daarbij naar boven? Ook wordt al snel duidelijk welke oordelen en gedachten hij/zij hierover heeft. En wat dat bijvoorbeeld weer doet met de daadkracht en het gevoel van eigen regie. In hoeverre heeft hij/zij het stuur van het eigen leven zelf in handen? Vervolgens staan we samen stil bij het doorvoelen van wie/wat we zijn als het niet lukt om de coachvraag op te lossen.”

Wat is de rol van emoties en gevoelens als je het hebt over een gezonde leefstijl?

“Bij een gezonde leefstijl wordt vaak gedacht aan fit zijn, gezond eten, sporten, een gezond gewicht en voldoende nachtrust. Maar lekker in je vel zitten heeft met veel meer dingen te maken dan dat. Onverwerkte emotionele dingen jagen ons als het ware weg uit ons lijf. Daardoor gaan we voortdurend keuzes maken met ons hoofd, vergeten we soms te voelen en raken we de verbinding kwijt met ons lichaam.

Het bewust worden van de taal van ons lichaam zorgt ervoor dat je jezelf leert begrijpen. Hoe is je houding? Wat denk je? En wat wil je lichaam je daarmee vertellen? Als je bewuster bent van je lichaam ben je er ook veel meer mee verbonden. Je weet dan hoe je lichaam op situaties reageert. Als voorbeeld: ik begeleid in mijn eigen praktijk onder andere mensen met een eetstoornis. Soms al na een paar sessies is die eetstoornis aan het veranderen. Maar daarna komt pas naar boven waar eten bij mijn cliënt emotioneel voor staat. Bijvoorbeeld troost of het ‘weg eten’ van emoties als verdriet of angst. En dan gaan we dáár mee aan de slag”

 

We leven in een hectische wereld. Er zijn maar weinig mensen die de tijd nemen om hun emoties goed te doorvoelen.

“Emotionele gezondheid wordt flink onderschat. Een van de terreinen waar ik veel mee te maken heb, is het voelen van grenzen.

Er zijn vaak twee stemmetjes die door elkaar heen schreeuwen. Het stemmetje in je hart dat zegt: ‘Nee, dit wil ik niet, dit is niet goed voor mij.’ En het vaak veel luidere stemmetje in je hoofd dat zegt: ‘Ik doe het wel even, want anders…’ Het hoofd zorgt er vaak voor dat het voelen en het stemmetje vanuit je hart ondermijnd wordt. Terwijl het niet luisteren naar je gevoel meestal niet het beste is voor je lichamelijke en mentale gezondheid.”

 

Wat zijn de eerste signalen die het lichaam geeft waaruit blijkt dat je emoties niet in balans zijn?

“Emotioneel uit balans raak je niet zomaar. Vaak is dit een opeenstapeling van onverwerkte emoties, die je lichaam uit met spanning in het lichaam. Vermoeidheid, pijn, druk in het hoofd, overgevoeligheid voor prikkels, een kort lontje of een benauwd gevoel. Het is te vergelijken met een parkeerplaats, steeds opnieuw parkeer je er een emotie bij. Maar op een gegeven moment raakt je parkeerplaats vol en kan er niks meer bij. Emoties zijn er om te voelen en te uiten. Als je dit blijft uitstellen, gaat je lichaam vanzelf protesteren.”

 

Wat kun je doen om meer lichaamsbewust te worden en beter te ‘voelen’?

“Ademhalen, meditatie, yoga, wandelen of het doen van ontspanningsoefeningen helpen allemaal. Maar het belangrijkste is, denk ik om, kennis te krijgen van wat je lichaam je vertelt. Het is ontzettend interessant om te zien dat je lichaam altijd aangeeft wat je nodig hebt. Ben je moe? Neem een stapje terug. Heb je trek? Eet wat. Je lichaam geeft informatie. Hierdoor leer je jezelf kennen en wordt het maken van keuzes makkelijker.”

 

Wat is jouw missie als trainer en coach?

“Mijn missie is mensen te helpen weer thuis te komen bij zichzelf. En in het verlengde daarvan: ik word heel blij als ik MARK-coaches kan opleiden om dit weer door te geven aan hún cliënten. Als iedereen in de wereld meer zou kunnen voelen wat zijn/haar lichaam vertelt, zou er veel minder onvrede zijn. Het leven zou een stuk simpeler worden als we allemaal leren voelen en dat vervolgens duidelijk communiceren met een ander.

Als je meer contact maakt met je lijf ben je niet steeds bezig met het vermijden van afwijzing en het verzamelen van goedkeuring. Je leeft je eigen leven en je leert jezelf kennen en van jezelf te houden, waardoor er meer ruimte komt voor ontspanning.”

Over de auteur

markbeeldmerk
MARK Leefstijl & Vitaliteit