fbpx Skip to content

De Wisselwerking: werken met energie

Breng verdieping, rust en humor in je sessies door gebruik te maken van (jouw) energie

Alles is energie. Energie is leven.

Veel coaches en therapeuten zijn zich niet bewust dat ze met hun energie een (coach)proces beïnvloeden.

Dat is jammer want energie is van onschatbare waarde als je met mensen werkt.

Als je snapt hoe energie, en de overdracht van energie werkt dan wordt het gemakkelijker om het proces tussen jou en je coachee te laten stromen. Je kunt de mensen met wie je werkt gemakkelijker bij zichzelf brengen terwijl jij als coach authentiek, verbonden en krachtig blijft.

Communicatie met je coachees of cliënten gaat niet altijd even soepel. Coaches lopen vast omdat:

 • Ze vast zitten in hun eigen communicatiepatronen en niet weten hoe ze daar uit kunnen stappen
 • Ze niet weten dat ze met hun energie een situatie beïnvloeden
 • Ze het moeilijk vinden om op energetisch niveau verbinding te maken
 • Ze niet zien dat de energie van een coachee bij de coach onbewust allergie oproept (en andersom)

Als je weet hoe energie werkt dan zullen je sessies nooit meer hetzelfde zijn.

Door gebruik te maken van de 4 elementen vuur, water, lucht en aarde kun je op een eenvoudige manier met jouw energie een sessie vitaal houden.

De 4 elementen is een oude maar inzichtelijke en eenvoudige tool om te snappen hoe je met energie kunt werken.

Het brengt je dicht bij jezelf, want iedereen heeft alle elementen in zich, alleen hebben mensen verschillende voorkeuren. Als je jouw voorkeur gaat herkennen en leert hoe de andere elementen bij jou voelen dan kun je op een snelle en speelse manier de energie tussen jou en je coachee verbeteren.

Dit maakt je sessies vitaal en origineel, je zult een diepe verbinding aan kunnen gaan met je coachee en vergroot je kennis op het gebied van communicatie en authenticiteit.

In deze training ontdek je de werking van energie.

 • Je maakt kennis met energie en leert snel zien hoe dat een communicatieproces (en dus ook coachproces) beïnvloedt
 • Je maakt kennis met de energie van de 4 elementen vuur, water, lucht en aarde (en het 5e element: de ether)
 • Je onderzoekt en doorbreekt communicatiepatronen die niet lijken te werken
 • Je leert gebruik te maken van jouw energie en vergroot je authenticiteit
 • Je gaat krachtig voor jezelf staan en vergroot je leiderschap als coach
 • Je zult ontdekken hoe je een sessie op doeltreffende manier kunt versterken door de energie van de 4 elementen te gebruiken

Wie zijn de trainers?

Iris. 

Al meer dan 20 jaar trainer, coach en procesbegeleider van groepen. Gaat voor autonomie, oorspronkelijkheid en persoonlijk leiderschap. Van origine massagetherapeut. Maar ook opgeleid tot coach en trainer. Getraind in systemisch werk, intuïtief leiderschap, mediation, holistische blik, embodiment. Was 6 jaar in de leer bij Helmert Woudenberg en is gepokt en gemazeld in de 4 elementen. Werken met de elementen is oer, energiek en waarachtig, concreet en krachtig. Doet research naar het effect van een neurodivergent brein op je levensloop. Schrijft. Heeft 2 kinderen en een hond.

Lieke. 

Van oorsprong theatermaker en storyteller. Al ruim 20 jaar werk ik als procesbegeleider, coach en trainer met mensen aan existentiële levensvragen. Wie ben ik, waar kom ik vandaan en waar ga ik naar toe? Mijn uitgangspunt is dat elk mens in zichzelf de wijsheid vindt om een vervuld bestaan te leven. Dat is jouw goud. De vier elementen zijn hierin een geweldig praktisch en speels instrument om inzicht te verkrijgen op vele lagen. Om verantwoordelijkheid en acceptatie te generen naar jezelf en de ander. Dat geeft vrijheid en vitaliteit. De vier elementen resoneren  bij mij mee in alles wat ik doe. Of  dat nu een levensloop onderzoek is, een opstelling, sprookjes werk of een retraite. De elementen spiegelen ons, in de natuur, de seizoenen, de levensfasen van de mens… De mogelijkheden zijn eindeloos!

Karianne.

Sinds ik ruim twintig jaar geleden kennis maakte met de vier elementen kan ik kracht van hun wisselende energieën en de invloed die ze op elkaar hebben niet meer niet zien. Zowel in mijn werk als coach, trainer en docent, als mijn dagelijks leven spelen ze een belangrijke rol. Ze leren mij mezelf beter te begrijpen en mijn deelnemers en coachees ook. En dan niet alleen begrijpen met het hoofd, maar meer nog met lijf en hart. Ik zie als procesbegeleider zowel op individueel niveau als op groepsniveau veel beter wat er nodig is om mensen dieper te laten leren en om in beweging te brengen wat er vast zit. Waarbij achter elke valkuil kwaliteiten schuil gaan en elk obstakel een springplank kan zijn. Het mooiste aan deze methode vind ik de speelsheid waarmee je serieuze resultaten kunt boeken.

Na deze cursus kun je efficiënt gebruik maken van energie (levenskracht).

De onderwerpen die aan bod komen:

 • De 4 elementen vuur, water, lucht en aarde, en het 5e element: de ether (voor de overdracht van energie)
 • Energie, communicatie, gedrag
 • Persoonlijk en authentiek leiderschap
 • Presentie, aanwezigheid en verbinding 
 • Hoe energie een coachproces beïnvloedt en hoe je hiermee kunt werken als coach
 • Hoe je als coach energie het werk kunt laten doen, oordeelloos en ontspannen, zodat je gemakkelijk in het moment aanwezig kunt blijven.
 • Verdieping, rust, speelsheid en doortastendheid in jouw sessies.

Wat is de gedachte/filosofie erachter?

Deze filosofie komt van oorsprong uit het Tibetaans Boeddhisme. Helmert Woudenberg gebruikte het als regisseur en theatermaker en ontwikkelde een spelmethode gebaseerd op de 4 elementen. Lieke, Karianne en Iris waren jarenlang bij Helmert in de leer en werkten mee aan een filosofisch programma over gedrag, actie en reactie voor jongeren. Later werd dit programma door ons verder ontwikkeld voor volwassen professionals.

Vanuit jarenlange praktijkervaring hebben wij deze methode verfijnd tot een krachtig instrument om meer inzicht in energie en communicatie inzichtelijk te krijgen en dit praktisch hanteerbaar te maken.

De kennis van de vier oerelementen gaat over energie:

 • het vuur: de krachtige energie van gedrevenheid, doelgericht handelen en grenzen bepalen, gericht op ik, autonomie en individualiteit.
 • het water: de krachtige energie van openheid, flexibel stromen en gevoelswereld, gericht op samen en harmonie.
 • de lucht: de krachtige energie van denken, praten, humor en creativiteit, gericht op creativiteit en beweging.
 • de aarde: de krachtige energie van rust, observeren en feiten, gericht op zijn en acceptatie.

Wat kun je verwachten?

 • In deze 2daagse workshop leer je kennen hoe communicatiepatronen werken op energetisch niveau.
 • Je krijgt inzicht in jouw communicatiepatronen en gaat begrijpen waarom je met bepaalde mensen altijd moeite hebt.
 • Je leert hoe het voelt om met de energie van de elementen te werken en leert deze in te zetten in je sessies
 • Je leert jouw vuur, water, lucht en aarde kennen. Je weet hoe ze voelen, je kunt ze door je heen laten stromen en er gebruik van maken in je sessies.
 • Je overwint angst om te falen en maakt kennis met het gemak van “gewoon doen”.

Als coach werk je met mensen. Je communiceert ontzettend veel. Communiceren doe je niet alleen met woorden, lichaam of de toon in je stem maar ook met energie. Alles is immers energie. Door te werken met energie via de 5 elementen (vuur, water, lucht, aarde, ether) zul je duidelijk zien wat van jou is en wat van de ander. Je kunt je eigen energie bijsturen en dit heeft effect op de ander. Als je contact hebt met jouw vuur-, water-, lucht- of aarde-energie komen de juiste woorden (of stiltes) vanzelf. De boodschap wordt helder, zonder dat je erover na hoeft te denken. Je vult de ether (het veld, het 5e element) met goede, zuivere energie en op deze manier kun je de gesprekken die je voert vitaal maken. De juiste energie gaat stromen.

Deze cursus heeft niet alleen effect in je coachpraktijk maar ook in je prive-leven. Je neemt jezelf als mens immers ook mee in je werk. Je zult communicatiepatronen gaan herkennen op een manier zoals je ze nooit eerder zag en de meest lastige situaties leren beïnvloeden door simpelweg van energie te veranderen.

Je brengt rust met de aarde, gedrevenheid met het vuur, openheid en gevoel met het water, humor, creativiteit en helderheid in je denken met de lucht.

Iris, Lieke en Karianne werken al vele jaren met de 4 elementen en leerden elkaar kennen bij hun leraar Helmert Woudenberg. Ze ontwikkelden een krachtig instrument dat inzicht geeft in communicatie op energieniveau. Ze werken vanuit moedig oefenen, authenticiteit en waarachtig aanwezig zijn.

Investering, duur, data en locatie

Aantal lesuren: 12 (exclusief pauze). Aantal lesdagen: 2. Locatie: Ommen.
De investering voor deze bijscholing bedraagt € 495,- (vrijgesteld van btw).
Deelname aan deze bijscholing levert jou 13 PE-punten op (KABIZ/BLCN).
Houd deze pagina in de gaten voor nieuwe inschrijfmogelijkheden.